spot_img
6.7 C
İstanbul
spot_img
Ana SayfaGenelBej Mermer Beige Marble Diyarı Türkiye

Bej Mermer Beige Marble Diyarı Türkiye

Dünya mermer rezervinin neredeyse yarısına sahip olan ülkemizi bej mermer diyarı olarak adlandırabiliriz. Bu yazımda bej mermerlerin karakteristik bazı özelliklerinden bahsettikten sonra, tercih nedenleri ve ülkemizde yoğunlukla hangi bölgelerden elde edildikleri ile ilgili konulara değineceğim.

Çekme Dayanımı En Yüksek Gruplar Arasındadır

Mermerlerin tane boyutu ve sertliği arttıkça çekmeye karşı dayanımı da artmaktadır. Bunun yanında içerisinde süreksizliklerin fazla olması çekme direncinin de düşük olmasına neden olmaktadır. Dünyada magmatik mermerler çekme kuvveti en yüksek olan gruptur ve akabinde de bej grupları gelmektedir (Uysal ve Akçakoca ve Topal, 18 Aralık 2003).

İnşaatlarda Tercih Edilmesinin Nedeni

Çekme dayanımı yüksek olan mermerlerin don olaylarına karşı da yüksek dirençleri oldukları gözlemlenmiştir. Bunun nedeni sık olan tane yapıları denebilir. Mermerlerde kılcallığın azlığı ve gözenek bulunmaması gözle görülür fiziksel durumu da dona karşı dayanıklı olduğunu gösteren fiziksel özelliklerdendir.

Fiziksel Özellikleri Kullanım Alanını Özelleştirir

Bejler arasında yapılan testlerin bizlere verdiği sonuç her bölgeden çıkarılan taşların birbirleri arasında fiziksel farklılar olabildiği gibi aynı bölgede çıkarılan mermerlerin de aralarında farklı fiziksel özellikleri barındırdığı gözlemlenmiştir. Afyon Beyaz, Afyon Bulutlu, Bilecik Göl Beji, Bilecik Royal Bej, Sivrihisar Bej mermerlerinin hepsinin bir daire zemininde ya da hepsinin bir duvar döşemesinde kullanabileceğinin kararını bazı testler sonucunda verebilmemiz mümkün olmaktadır. Bu testler laboratuvar ortamlarında da olabilir, günlük hayatımızdan edindiğimiz tecrübelerle de yapılabilir.

Yapılan testlerde sürtünme dayanımı diğerleri ile kıyaslandığı zaman 8 puanlık bir fark olduğu gözlemlenen bir mermeri yer döşemesinde kimse tercih etmek istemeyecektir.

Mimarlar Taş Seçiminde Nelere Dikkat Eder

Bahsettiğim gibi aralarında 8 puanlık gibi sürtünme dayanımı bir fark olan taşlar içerisinden mimar elbette ki dayanımı yüksek olanı yer döşemesinde, düşük olanı ise duvar döşemesinde kullanacaktır. Yukarıda ismini vermiş olduğum bej mermerler arasında sürtünme dayanımı en düşük olan Afyon Bulutlu mermer kesinlikle diğer mermer tercihleri varken yer döşemesinde kullanılmamalıdır. Sırası ile sürtünme dayanımları; 11.5 , 18.5 , 9 , 10.6 , 10.5 (cm3/50cm2) dir. Bu durum sertlikle ters orantılıdır. Sertlik değeri arttıkça aşınma değeri yükselir. Aşınma değerinin m2 de yüksek olması, daha fazla aşındığını göstermektedir (TS 699, 1987). 

Ülkemizden Çıkan ve En Çok Rağbet Gören Bej Çeşitlerinin Fotoğraflarına Ulaşmak için [bs_icon name=”fa fa-chain”] Linke” Tıklayınız. Linkteki mermerler ile ilgili bilgi almak isterseniz yorum kısmına ilgili kodu yazarak sorunuzu sorabilirsiniz

Türkiye’de Tercih Edilen Bej Türleri

Ülkemizde bej mermerler kullanılacak projeye göre tercih edilmektedir. Örneğin dış mekan zemin uygulamalarında en sert bejler tercih edilirken, aşınmanın fazla olmayacağı projelerde renk tercihleri ön plana çıkmaktadır.

Son yıllarda açık ve homojen renklere sahip olan bej türleri iç piyasa ve dış piyasada rağbet görürken, aslında her bölgenin taşı yurtdışında farklı pazarlara hitap ediyor denebilir de.

Libya, cezayir, fas, tunus gibi bölgelere daha az maliyetli bursa bej türleri, burdur bej türlerinin ticari ürünleri hitap ederken, genel anlamda burdur bejleri ise açık ve homojen yapılarından dolayı talep görür.

Bilecik bejlerinin ise içlerine kırmızı renk karışmamış olanları da tercih edilen türlerdir. Ayrıca bilecik bölgesine ait olan diğerlerine nazaran daha sert olanları ise, örneğin söğüt beji gibi mermerler dış mekan uygulamalarında prestijli uygulamalarda revaçtadır. Söğüt bölgesinde yer alan Gökyar mermer yaptığı küp taş ürünleri ile dünyanın dış mekan küp taş döşeme projelerinde tedarikçi konumundadır.

Küp taş üretimi ile ilgili küp bej mermer üretiminde dünyanın en hızlı hattına sahip olan Gökyar Mermer’in üretim hattından görüntüleri izlemenizi tavsiye ederim;

Kaynaklar

  1. Uysal Ö., Akçakoca H., Topal İ., 2003, Türkiye IV. Mermer Sempozyumu, Bazı Doğaltaşların Tekno-Mekanik Özellikleri ve Uygun Kullanım Alanlarının Belirlenmesi.
  2. TS 699/ Ocak 1987, Tabii Yapı Taşlan- Muayene ve Deney Metotları.

[bs_notification type=”warning”]Warning! Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. İstediğiniz zaman www.sametsahin.com.tr bağlantısını kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz[/bs_notification]

spot_img

latest articles

explore more

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email2k
INSTAGRAM