DOTEK, Teknoloji Bakanı ile Görüştü

0
900
dotek-doğaltaş-makine-teknoloji-üreticileri-derneği

Haber Tarihi: Aralık 14, 2014.

Doğaltaş Makina ve Teknoloji Üreticileri Derneği, Teknoloji Bakanı ile Görüştü

Doğal Taş Makine ve Teknoloji Üreticileri Derneği Yetkilileri bu hafta  Bilgi Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmede doğal taş sektörü ile alakalı sıkıntıları dile getiren dernek yetkilileri hazırladıkları dosyayı Bakan Fikri Işık’a teslim ettiler. Sayın Bakanımız konu ile yakından ilgileneceğinin sözünü vererek, dosyayı baş danışmanına uzattı ve konuyla alakalı kapsamlı bir çalışma yapılmasını istedi.

dotek-doğaltaş-makine-teknoloji-üreticileri-derneği

Sayın Bakana verilen dosyanın içeriği aşağıdadır.

Sayın: Fikri IŞIK

Türkiye Cumhuriyeti Bilgi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Yurtdışından ithal edilen makinalara anti damping uygulama istiyoruz. Bunun sebep etken ve geçerli çözüm önerilerini raporumuzun ekinde rakamlarla belirttik. Ülke ekonomisine katkımız, sağladığımız istihdam ve kullandığımız hammaddeler göz önüne alındığı zaman sizinde bizim anti damping isteğimize destek çıkacağınızı ümit ediyor ve saygılar sunuyoruz.


TAMAMEN YERLİ TEKNOLOJİ VE YERLİ İSTİHDAM

Doğaltaş Makine ve Teknolojileri Üreticileri Derneği olarak ülke menfaatlerimizi ve üyelerimizin çıkarları doğrultusunda çalışmaktayız. Dernek ve dernek bünyesindeki 200 adet arkadaşımızın en küçüğü 10 kişiyi büyüğü ise 200 kişiye istihdam sağladığı düşünülürse milli ekonomiye katkımız görmemezlikten gelinemez.
Tamamen kendi imkanları kendi özsermayesi ve özvarlıkları ile ar-ge departmanlarını oluşturan mavi gömlek ve beyaz gömlek çalışanları ile dünya devleri ile mücadele eden makine ve teknoloji üreten bu sektörü görmemezlikten gelmek hiçbirimize bir katkı sağlamayacaktır. Sizin ve sizin önderliğinizde ülkemize milletimize ve sektörümüze inanılmaz bir katkı sağlayacağımıza eminiz. Sizin sağlayacağınız küçücük bir destekle tank, top, helikopter, uçak ve akla gelmedik tüm ağır sanayiyi üretebileceğimizi sizlerle paylaşmak istedik. Bundan sonra size ifadelendireceğimiz bilgiler ülkeye direk veya dolaylı sağlayacağımız istihdam ve katkının birer belgesidir.


DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Doğaltaş sektörü olarak MTA raporlarına göre Türkiye 5 milyar m³ mermer rezervi (görünür + muhtemel + mümkün) ile dünya mermer potansiyelinin %40’ına sahiptir. Toplam rezervi 13.9 milyar ton (yaklaşık 5,1 milyar m³) olan Türkiye’nin, 1,6 milyar ton civarındaki görünür rezervi, bugünkü temposuyla, dünya tüketimini 80 yıl karşılayabilecek düzeydedir. Ülkemizde 80’in üzerinde değişik yapıda, 120’nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi belirlenmiştir. Uluslararası piyasalarda en tanınmış mermer çeşitleri, Afyon Beyazı, Marmara Mermeri, Süpren, Elazığ Vişne, Akşehir Siyah, Manyas Beyaz, Bilecik Bej, Kaplan Postu, Denizli Traverten, Ege Bordo, Milas Leylak, Karacasu Yeşili (Firuze)Kütahya Chocolate Traverten, Gemlik Diyabaz ve Afyon Şeker’dir. Ülkemizin 2013 mermer ihracatı 2.225 milyar dolardır, yakın tarih için de 5 milyar dolar hedef baz alınmıştır ve bu hedef 2023 500 milyar dolar hedefine katkı sunacağı muhakkak gözüyle bakılmaktadır tamamen yerli istihdamı ayakta tutup devlete %100 katkı sağlayacak bu sektörü daha fazla boynu bükük ve sahipsiz kalmayacağını ümit etmekteyiz.

 

İSTİHDAM

Sektörde yaklaşık 800 ocak, 1500 fabrika ve 7000 civarında atölye faaliyet göstermektedir. Ocakların %90’ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27’si Balıkesir, %24’ü Afyonkarahisar, %12’si Bilecik, %8’i Denizli, %6’sı Muğla ve % 4’ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65’ini oluşturmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak toplamda 800 bin kişinin direk veya dolaylı çalıştığı düşünülürse, ödediğimiz vergiler ve katma değerle göz ardı edilemeyecek bir sektör olduğumuzu anlayacağınızı ümit ediyoruz.
Dünya mermer rezervlerinin %40’na sahip olan ülkemizde doğal taş sektörü, ülkemizin lokomotiflerinden biri haline gelmiştir. Kendi öz kaynaklarımızı kullanan bu değer, arapların petrolüne eş değerdir. İtalya doğaltaş makine ve ekipman üreticilerinin yıllık ortalama bir milyar euro civarında pazar payına sahip olduğunu ve bunun doksan milyon euro gibi bir kısmının ülkemiz tarafımızdan ithal edildiğini düşünürsek cari açığı etkileyen önemli bir kalemdir.


SONUÇ OLARAK

Makine üretiminde rekabet gücü zayıflayan İtalya, rekabet gücünü arttıran bir Çin ve istenilen seviyede olamayan bir Türkiye olduğu aşikar olup piyasada varlığımızı arttırmak ve gücümüzü yükselmek için ithal makinalara karşı anti damping uygulamak zorundayız. Değişen rekabet şartlarında kaliteden ödün veren İtalyan firmaları geçmişten gelen marka değerlerini kullanarak kalitesiz Çin makinalarını ülkemize ihraç etmektedirler. Türk yatırımcısının desteklenmesi ve mermer makinaları ihracatını arttırmak için farklı ödeme ve desteklerin sağlanması bu konuda finansal kuruluşlarımızın uzun vadeli kredilerle üreticilerimizi desteklenmesi gerekmektedir. Mermer makinaları sektöründe yerli üretimin desteklenmesi, ithal makinalarda iş güvenliğine uygun standartlarda üretilmeyen işçi sağlığı ve can güvenliğini tehdit eden kalitesiz makinaların ihtisas kurumlarımız tarafından denetlenip onay dahilin de alınması gerekmektedir.

Önlemler olarak bizim önerimiz, devletin uyguladığı yatırım teşviklerinden yerli muadili bulunan tüm ithal makinaların bu makinaları oluşturan mamul ve yarı mamul parçalarının (demonte getirilen ithal makinaların) teşvik kapsamından çıkarılması, yerli muadili bulunan tüm ithal makinalara anti damping uygulanması, ithalat vergi oranlarının arttırılması gerekmektedir. Gümrük vergilerinin artırılması sonucu oluşacak artı kazancın sektörün gelişimi için arge, inovasyon merkezlerine ve ihracatı destekleyen teşviklere aktarılmasını, sektör ihracatını destekleyen teşvikler diğer sektörlerde örnek olarak tarım sektöründe makine ve ekipmanlarına uygulanan %8 KDV oranını sadece yerli doğaltaş işleme makine ve ekipmanlarına da uygulanmasını beklemekteyiz.


Son olarak İran’da sektörümüz ile ilgili ciddi potansiyelimiz var fakat ticari çalışma güçlüklerinden dolayı yaptığımız ihracatında, paranın ülkeye girişinde sıkıntı çekmekteyiz. Bu konuda da makine ve teknoloji üreten firmalar olarak paramızın garanti altına alınması gerekirse sigortalanmasında sizlerden destek beklemekteyiz.


Bütün imkansızlıklara rağmen 30 yıllık bir geçmişe dayanan doğaltaş makine sektörümüzde makine imalatçılarımız mermer sektörünün ihtiyacı olan tüm makine ve ekipmanı %95’ni karşılayabilecek düzeydedir.

Arz ederiz.
Hilmi KONYALIOĞLU
DOĞALTAŞ MAKİNA VE TEKNOLOJİ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI

[bs_notification type=”warning”]Warning! Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. İstediğiniz zaman www.sametsahin.com.tr bağlantısını kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz[/bs_notification]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz