Ezber Bozan Tasarımlar Yarışması 2021

0
1060
ezber-bozan-tasarımlar-yarışması

Yarışma Hakkında Önemli Bilgiler

Yarışma Duyurusu: 17.01.2021
Başvuru Tarihleri: 17.01.2021 – 25.06.2021
Proje Son Teslim Tarihi: 25.06.2021
Ön Eleme Sonuçlarının Açıklanması: 09.07.2021
Ödül Töreni: İlan edilecektir.
Sergi: İlan edilecektir

YARIŞMA HAKKINDA

Teknolojik gelişmeler çerçevesinde mobilya imalatında kullanılan geleneksel malzemelere (ahşap, ahşap esaslı levhalar, metal, plastik, cam vb.) ilaveten tekstil (kumaş, varsa deri vb.) ve/veya doğal taş (Mermer-traverten, oniks, bazalt, granit, limra, andezit vb.) da kullanılarak estetik, fonksiyonel, ergonomik, üretilebilir, sürdürülebilir ve ihracat potansiyeli yüksek fütüristtik çalışma alanı mobilyalarının tasarlanmasını amaçlamaktadır.

 

ÖĞRENCİ

Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans bölümleri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin lisans veya yüksek lisans bölümleri ile Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarında öğrenim gören tüm öğrencilere açıktır. Öğrenciler yarışmaya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Öğrenci kategorisinde ekip olarak katılacak her bir yarışmacının eğitimine devam ediyor olması gerekmektedir. Bu kategoride yer alan ekipte profesyonel katılımcı yer alamaz. Öğrenci kategorisi katılımında yaş sınırı bulunmamaktadır (18 yaşından küçük katılımcıların katılım belgeleri ayrıca velileri tarafından da imzalanmalıdır).

PROFESYONEL

Yarışmanın profesyonel kategorisi, üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans bölümleri, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin lisans veya yüksek lisans bölümleri ile Mobilya ve Dekorasyon ön lisans programlarından mezun olanlara açıktır. Profesyonel katılımcılar yarışmaya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Yarışmanın “Profesyonel” kategorisinde ekip üyesi olarak katılacak yarışmacılardan her birinin lisans veya ön lisans programından mezun olmuş olması gerekmektedir. Profesyonel kategoride katılımcılar için yaş sınırı bulunmamaktadır. Profesyonel kategorisine başvuran ancak mezuniyet şartını sağlamayan adayların başvurusu geçerli sayılmayacaktır.

Akademisyen Jüri Listesi

Prof. Gülay HASDOĞAN
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı

1985 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini ODTÜ Yapı Bilimleri Ana Bilim Dalından, Doktora derecesini Londra’da Central Saint Martin’s College of Art and Design’dan aldı. Kurucularından olduğu Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşunda (ETMK) 1996-98 ve 2006-2010 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı, 1998-2004 yılları arasında ODTÜ EÜTB Başkanlığı yaptı. 2008 ve 2010 yıllarında, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödüllerinin geliştirilmesi ve değerlendirme sürecini koordine etti. Halen, ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanıdır. TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu Başkanıdır. Tasarım araştırma yöntemleri dersini vermekte, ikinci sınıf endüstriyel tasarım stüdyosunu yönetmektedir. Türkiye’de endüstriyel tasarımın kurumsallaşması, tasarım eğitimi ve tasarımda kullanıcı modelleri ve senaryo kurma üzerine yayınları vardır.

Prof. Dr. Ahmet Zeki TURAN
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı

Endüstriyel tasarım alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden aldı. Bu okulda asistanlık yaptı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesidir ve endüstriyel tasarım bölüm başkanlığı görevini sürdürmektedir. Tasarımda değer, duygu, anlam, düşünce, varlık ve bazı başka konuları çalışmaktadır.

Prof. Dr. Şebnem Timur
İstanbul Teknik Üniversitesi
Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı

Şebnem Timur, 1974 yılında Ankara’da doğdu. ODTÜ, Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden 1994 yılında lisans, Bilkent Üniversitesi, Grafik Tasarım Bölümü’nden 1996’da yüksek lisans ve 2001 yılında doktora derecelerini aldı. 1995-2002 yılları arasında ODTÜ EÜTB’de araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2002 yılında University College London, Antropoloji Bölümü’nde maddi kültür üzerine doktora sonrası araştırma yapmak üzere Londra’da bulundu. 2003 yılından beri İTÜ, Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitime katkı sağlamakta ve lisansüstü tez danışmanlığı yapmaktadır. Mesleki çalışma ve akademik araştırma konuları; endüstriyel tasarım, grafik tasarım, tasarım kuramları, tasarım yöntemleri, tasarımda anlambilim ve göstergebilim, maddi ve görsel kültür çalışmaları, etnografi ve kültürel olgular olarak “nesne”ler üzerine odaklanmaktadır.      

Doç. Dr. Selçuk DEMİRCİ
Ege Üniversitesi
Mobilya ve Dekorasyon Bölümü

1995 yılında Gazi Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Gazi Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Ana Bilim Dalı’ndan aldı. 1995-2003 yılları arasında Gazi Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Doktora çalışması kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren 700’ün üzerinde mobilya firmasında incelemeler yaptı. 2004 yılında Ege Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nde göreve başladı. Doçentlik unvanını iç mimarlık alanında aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilli çok sayıda özgün mobilya ve grafik tasarımına sahiptir. Ege Bölgesinde çok sayıda mobilya firmasına tasarım ve üretim konusunda destek verdi. Birçok mobilya ve tasarım yarışmasında jüri üyeliği yaptı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylı; “A” sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine ve işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı eğitici belgesine sahiptir. İzmir Bölge Bilirkişi Kuruluna bağlı olarak fikri sınai hukuk mahkemesinde mobilya tasarımları konusunda, diğer mahkemelerde ise mobilya imalatı konusunda bilirkişilik yapmaktadır. Mobilyada fikri ve sınai haklar, tüketici kanunu ve iş güvenliği konularında uluslararası kitap ve kitap bölümleri vardır. Ege Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde mobilya tasarımı, mobilya tarihi, moda tasarımı, tasarım hukuku ve iş güvenliği konularında ders vermektedir. Akademik olarak da; mobilya tasarımı, mobilya imalatı, mobilya mukavemeti ve tasarım hukuku konularında çalışmalarını yürütmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi A. Can ÖZCAN
İzmir Ekonomi Üniversitesi
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi

Can Özcan lisans derecesini ODTÜ Endüstri Tasarımı Bölümünden 1988 yılında aldı. Yüksek lisansını 1991’de, doktorasını ise 1996’da Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. 1990 yılından itibaren araştırma görevlisi olarak çalıştığı Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki görevinden 1996 yılında ayrıldı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünün kurucu kadrosu içinde yer aldı. A. Can Özcan, 2004 yılından bugüne kuruluş hazırlıkları aşamalarında da yer aldığı İEÜ, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesine, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Ürün tasarımından grafik tasarımına kadar pek çok alanda profesyonel tasarımları bulunan Dr. Özcan lisans düzeyinde pekçok yerli ve yabancı üniversitede proje, metod, ve sistem uygulamaları ile malzeme/üretim teknolojileri ile ilgili dersleri, lisans üstü düzeyde de ileri ürün geliştirme, tasarım yönetimi, ve tasarım evrimi derslerini vermektedir. Aralarında gıdadan ambalaj ve iklimlendirme sistemlerine ve mobilyaya dek uzanan pekçok sektörle  üniversite-sanayii işbirliğine dayalı tasarım projesi gerçekleştirmekte olan Dr. Özcan’ın yurt içi ve yurt dışında basılmış çok sayıda bilimsel araştırması, sunumu ile tasarım ödülleri de bulunmaktadır.

ETMK Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşunun da kuruluşundan bu yana içinde aktif olarak yer almış olan Dr Özcan, Izmir Ekonomi Universitesi Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi EKOTAM’ın da yöneticiliğini de sürdürmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Tolga BENLİ
Yaşar Üniversitesi
Endüstriyel Tasarım Bölümü

Tolga Benli kısa özgeçmiş;

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Lisans eğitimi sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile ABD’ nin Wisconsin Üniversitesi Tasarım Fakültesi Mobilya Tasarımı Bölümü’nde Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimlerini tamamlayan Dr. Öğr. Üyesi Tolga Benli, Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik hayatına, Oklahoma State Üniversitesi ve Purdue Üniversitelerinde Öğretim Üyesi olarak devam etmiştir.

Amerika Birlesik Devletlerindeki çeşitli üniversitelerde bulunduğu süreçte Sam Maloof, Thomas Loeser, Wendy Maruyama, Gail Fredell, Stephen Proctor gibi alanında çok tanınmış mobilya sanatçı ve tasarımcılarıyla takım çalışmalarında yer alması kariyer gelişimi için eşsiz bir fırsat olmuştur.

Endüstriyel tasarım, Mobilya Tasarımı ve İç mimarlık ve Mekân tasarımı üzerine faaliyet gösteren firmalar ile çalışmalar yürüten Tolga Benli’ nin tasarımları, kişisel ve grup olarak yurtiçi ve yurt dışı sergilerde de yer almıştır.

Ekibi ile sadece Mobilya alanı ile sınırlı kalmayıp farklı sektörlerde yer alan firmaların Tasarım ve  Ar-ge merkezleri ile ortak Araştırma Projelerine danışmanlık hizmeti veren Dr. Öğr. üyesi Tolga Benli, halen Yaşar Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi / Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanlığı ve Yaşar Üniversitesi Tasarım, Araştırma ve Uygulama Merkez -YÜTAM Müdürlüğü görevlerini sürdürmektedir.

Öğr. Gör. Yankı GÖKTEPE
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Endüstriyel Tasarım Bölümü

Orta öğrenimini ‘’International School of Naples’’ İtalya’da tamamladı.Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun olan Yankı Göktepe, daha sonra yüksek  lisans tezini İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde ambalaj tasarımı üzerine tamamladı.Aynı bölümde prototip atölyesinde uzmanlık yapdı ve halen bölümde öğretim görevliliği yapmaktadır.Bilgisayar destekli tasarım, çizim teknikleri ve mobilya tasarımı konularında dersler vermektedir. Nosyon tasarım ve inovasyon firmasının kurucusudur.Firmalara tasarlamış olduğu koleksiyonlar ile uluslararası fuarlarda tasarımları sergilenmiştir.Farklı bakış açılarını biraraya getirerek sentez oluşturan Yankı Göktepe, yaşama değer katan ve farklılık yaratan ürünler tasarlamaktadır.Zıtlıkları dengeli ve tutarlı bir bütünlük içinde değerlendirerek heykelsi formlar yansıtmaktadır.

Ödül

Nakdi Ödüller

  • ÖĞRENCİ Birinci: 15.000 TL
  • İkinci: 10.000 TL
  • Üçüncü: 5.000 TL
  • EİB Özel Ödülü (3 Adet): 3.000 TL
  • Mansiyon Ödülü (4 Adet): 2.000 TL
  • PROFESYONEL Birinci: 30.000 TL
  • İkinci: 20.000 TL Üçüncü: 15.000 TL
  • EİB Özel Ödülü (3 Adet): 5.000 TL

 

Yurtdışı Fuar Katılımı

*Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları EİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir. (Birincilerin gidemediği durumlarda ikinci ve üçüncü yarışmacılar götürülebilecektir.) * Bu ödülün verilmesi EİB’in takdir yetkisinde oluphangi fuara katılım sağlanacağı, hangi tarihlerde gidileceği münhasıran EİB tarafından belirlenecektir. Yarışmacılar yurtdışı fuara katılım sağlanmadığı yahut tarihlerin uygun olmadığı gibi gerekçelerle ödülün parasal karşılığının verilmesi de dâhil hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.

Yarışma katılım için web site: ezberbozantasarimlar.org

Warning! Bu sitedeki herhangi bir içerik tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. www.sametsahin.com.tr bağlantısını aktif link olarak kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz. Site içeriği DMCA® tarafından tescillendi ve korunmaktadır. Aktif link şeklinde kaynak göstermeden alıntı yapmak etik yayın kuralları ile bağdaşmamakla birlikte ilgililer hakkında “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Kapsamında” suç duyurusunda bulunulacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz