FCA ve EXW teslim şekilleri arasında ki farklardan bahsedeceğim bu yazının ihracat işlemlerinizde çok faydalı olacağını biliyorum. Bu yüzden yorum yapınız, sosyal medya hesaplarında paylaşınız… 😤
EXW Nedir? FCA Nedir?
EXW teslim şeklinde, satıcı ürünleri alıcının araçlarına, onun(satıcının) deposunda, fabrikasında teslim eder. Taşımayı alıcı organize eder ve taşıma ile ilgili tüm masraflar ile gümrük masrafları ve sigorta masrafları alıcıya aittir. Yani ambalajlama dışında ki tüm sorumluluklar alıcıdadır.
FCA teslim şeklinde, satıcı ürünleri sözleşmede anlaşılan yerden alıcının gönderdiği araçlara teslim eder/yükler. Taşımayı alıcı organize eder ve taşıma ile ilgili tüm masraflar ve sigorta alıcıya aittir. İhracat gümrük masrafları satıcıya aittir. Yani alıcının sorumlulukları mallar gümrükten geçtikten sonra başlar.
Diğer teslim şekillerinde olduğu gibi, ülkemizde EXW ve FCA teslim şekli birbirine girmiş bir halde. Evraklarda EXW yazmasına rağmen ülkemizde genellikle satıcının ihcarat işlemlerini organize ettiğini görüyoruz. Bu ihracatçının da ithalatçının da işi bilmemesinden kaynaklı. Oysa ki FCA da, satıcı ihracat gümrük işlemlerini organize etmektedir. Böyle olunca EXW teslim şekline ne gerek var diyesiniz de gelmiyor değil. Şuan için gereksiz bir teslim şekli olarak görüyorum. İnsanlar zaten FCA gibi işlemlerini yapıyor ama EXW yazıyor. Çalıştığım firmada benen önce kapıya teslim çalışmalarında dahi EXW yazdıklarını biliyorum. Bu alışkanlıklarını kırmak için arkadaşların biraz emek sarfettik tabi ki. Sizin kağıt üzerine EXW ya da FCA yazmanız sorun olmadığı durumlarda pek bişi ifade etmiyor lakin herhangi bir pürüz çıktığında bu detaylar çok önem arz etmektedir.