İhracatta Tahsilat Önerileri

0
661
konteyner_olculeri_fiyatlari_ihracat

İhracatta Tahsilat Önerileri

Dış ticaretin standartlarının bizim ülkemizce belirli olmasına rağmen, ticaret yapacağımız ülke standartlarının bazı ülkelerde tam ve güvenilir olmadığını biliyoruz. Bu sebeple bu tarz bölgelerle ilgili zaman zaman sorular alıyorum. Afrikaya mal göndereceğim hangi tahsilat tipi üzerinden gitmeliyim, İrana mal göndereceğim tahsilatı nasıl yapmam gerekli gibi sorular alıyorum. Anlaşılan o ki insanlar tek düze bir tahsilat şekli ile işlemlerini gerçekleştiremiyorlar…Tahsilat şekilleri bölgelerde zorunlu olarak değişiklik gösterirken, kimi bölgelerde göreceksiniz hiç bir standart yöntemle yol alamayacaksınız 🙂

İhracatın tahsilat seçeneklerini global standartlar çerçevesinde peşin, mal mukabili, vesaik mukabili, akreditif olarak sıralayabiliriz. Bunların bir kısmı ihracatçıyı garanti altına alır, bir kısmı ithalatçıyı garanti altına alır, bir kısmı iki tarafı da garantilemez. İhracatçının tatmin olmadığı noktalarda ise ihracat sigorta kuruluşları devreye girer. Örnek olarak; Eximbank, Coface…

İhracatta Tahsilat Yöntemleri

Peşin Ödeme Yöntemi

Ödemenin tamamının banka aracılığı ile üretime başlamadan/üretim ortasında/üretim tamamlandıktan sonra tahsil edilmesi işlemidir. Uluslararası transfer işlemi olan bu yönteme aynı zamanda swift transferde denir. İhracatçının banka bilgileri ithalatçıya şu şekilde ulaştırılmalıdır.

Riskler;

  • İhracatçı: %0
  • İthalatçı: %100

Örnek;

  • Bank: Garanti Bank
  • Branch Code: 0000
  • Branch Name: Darica
  • IBAN: TR5943 0000 0000 0000 000000
  • SWIFT: TGBATRIS  (Garanti bankası swift kodudur, her bankanın kodu ayrıdır)

Açık Hesap / Mal Mukabili Ödeme Yöntemi

Mallar üretilir, ihraç edilir, ithalatçı tarafından ithal edilir ve ithalatçının fabrikasına ulaşır ve en son işlem olan ödemeye sıra gelir. Bu ödeme şekline mal mukabili ödeme denir.

Riskler;

  • İhracatçı: %100
  • İthalatçı: %0

Vesaik Mukabili Ödeme Yöntemi

Mallar üretilir, ihraç edilir ve ithalat evrakları para karşılığında teslim edilmesi üzerine ihracatçının bankasına teslim edilir. İhracatçının bankası evrakları ithalatçının bankasına para karşılığında ithalatçıya belgeleri teslim etmesi için gönderir. İthalatçı ihracatçıya ödemesini yaptıktan sonra bankadan ithalat evraklarını teslim alır ve malları ithal eder.

Riskler;

  • İhracatçı: %0
  • İthalatçı: %? (Malların istenildiği teknik özelliklerde olup olmadığının kontrolünü ithalatçı parasını aldıktan sonra yapabilme imkanına sahiptir, bu bir risktir).

Akreditif ile Tahsilat Yöntemi

Detaylar için aşağıda ki yazıyı inceleyiniz…

Dış Ticarette Ödeme Şekilleri

Warning! Bu sitedeki herhangi bir içerik tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. www.sametsahin.com.tr bağlantısını aktif link olarak kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz. Site içeriği DMCA® tarafından tescillendi ve korunmaktadır. Aktif link şeklinde kaynak göstermeden alıntı yapmak etik yayın kuralları ile bağdaşmamakla birlikte ilgililer hakkında “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Kapsamında” suç duyurusunda bulunulacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz