Mermer Fabrikalarında Arıtma Teknolojileri

0
752
flokülant-satış-fiyat

Mermer İşletmelerinde Arıtma Teknolojileri

Temiz Soğutma Suyu Elde Edilmesi

Mermer imalat sanayinin bilindik proseslerinden olan, kullanılan soğutma sıvısı suyunun arıtılması işlemi, üretimin kapsama alanı içerisindedir. Diğer proseslerinin gölgesinde kalan arıtma basamağının öneminin her geçen gün arttığını söyleyebilirim.
Pazar araştırması ya da bir fikrin ortaya atılması derecesinde önem barındırmakta. Bu sebeple üzerinde itina ile durmamız gerekiyor.
Zira tam kalitesinde arıtılamamış soğutma suyu mermer işleme proseslerinin sonuncusu olan ve mermere ciddi bir katma değer kazandıran cila prosesinde gösterilen emeklerin anında zayi edilmesi neticesiyle bizleri karşı karşıya bırakabilir. Bu durum suni taş işleyen işletmelerde daha fazlaca öne çıkmaktadır. Çünkü porselen, terrazo, quartz taşlardaki sertliğin daha fazla olması cila prosesinde ki yükümüzü arttırmakta ve maliyetlerimizi yükseltmektedir.
Bu sebeple arıtma teknoloji üreticilerinin müşteri odaklı tasarım ve ürün geliştirme odaklı araştırmaları önem arz ediyor. Zira soğutma suyu içerisinde yer alan 5 μm ve üzeri atıklar mermer cila kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bunların mermer atık suyundan ayrıştırılmasının daha hızlı ve kaliteli yapılabilmesi üzerine çalışmalar yürütülmeli ve geliştirmeler yapılmalıdır.

Günümüzde Kullanılan Arıtma Sistemleri

Mermer işleme sektöründe günümüzde kullanılan arıtma sistemlerini şu şekilde sıralarız;
  1. Ardışık havuz sistemi (küçük işletmeler için)
  2. Sedimentasyon + Filtre Press Arıtma Sistemi (büyük işletmeler için)
İleri ki yazılarda bunlara hidrosiklon ve Elektrokoagülasyon sistemleri de ekleyebiliriz.
1. Ardışık Havuz Sistemi
En basit anlatımı ile; minimum iki havuzdan meydana gelen bu sistemde ki birinci havuz fabrikadan gelen atık suyun ilk aktığı havuzdur. Bizler bu havuzu belirli bir yükseklikte konumlandırırız. İçindeki su mermer kalıntıları arasından sızarak daha aşağıdaki ikinci havuza akar. Havuzlarda dinlenen su aynı zamanda dipte çökelti oluşturur. Havuzlar süreç içerisinde temizlenerek posa kamyonlarla taşınır. İkinci havuzda meydana gelen çöktürme işleminden sonra dinlenmiş olan su sisteme dahil edilir. Bu su mermer cila makinelerinde ve kesim makinelerinde aşındırıcı elmasların soğutulmasında kullanılır. Bu işlemler aynı sıralama ile devam eder. Havuz sayısı arttıkça suyun berraklığı artmaktadır. Suyun fabrikaya tekrar aktarılması işlemleri genellikle dalgıç pompalarla yapılır.
2. Sedimentasyon + Filtre Press Arıtma Sistemi
Sistemi oluşturan ana parçalar şunlardır: Filtre pres, sedimentasyon tankı, temiz su tankı, dozaj ünitesi..
Sistem atık suyu mekanik bir filtreden geçirir ve sedimentasyon tankına gönderir. Sedimentasyon tankında şişleme yöntemiyle flokülant takviyesi yapılır. Buradaki atık maddeler tankın konik kısmına çöktürülür. Arındırılan su temiz su tankına alınır ve buradan da sisteme dahil edilir.
Sedimentasyon + Filtre Pres arıtma sistemlerinde işin teknolojisi kadar önemli olan kısmı da kullanılan kimyasallardır. Bunlar ph düzenleyiciler ve flokülantlardır(polieketrolitlerdir).
Flokülant (Polielektrolit): Kelime anlamı çöktürücü demektir. Mikron değerindeki katı maddelerden suyunuzu ayrıştırmak için kullanılan bir kimyasaldır. 1. kalite %100 saf flokülantlar piyasada en değerli olanlarıdır. Bizimde ihracatını gerçekleştirdiğimiz flokülantlar kullanılacak mermer, granit, seramik vb. işletmeye göre çeşitlilik gösterir (Kaynak: b2globaltrade.com)
Flokülantlar Hakkında Kısa Bilgilendirme
Flokülantların da kendi içerisinde kullanılacak malzemeye göre çeşitleri mevcuttur. Bunun için uzman satıcılardan destek almanız önemlidir. Suyunuzun ph seviyesi ve su içerisindeki atıkların cinsine göre kullanılacak flokülantlar seçilmelidir.
Kalsiyum karbonat yapılı taşların arıtımında anyonik, silisyum dioksit yapılı taşlarda ise katyonik flokülant tercih edilmektedir.
Flokülantlar piyasada çuvallarla satılır ve tuz ile saflığı azaltılarak da satılabilir. Tabi ki bu noktada alıcıya flokülantın saflık yüzdesi şeffaf bir şekilde söylenmelidir. Piyasada tuz karıştırılarak saflık derecesi düşürülmüş flokülantları %100 saftır diyerek satan satıcılarda olabilir, güvenilir satıcılarla çalışmanız önerilir.
yerli-flokülant-satış
Resim 1: Flokülant
Flokülantlar kullanılarak yapılan arıtmalar üzerine yapılacak araştırmalar ile sistem daha basite indirgenerek daha hızlı çözümler uygulanabilir. Flokülant kullanılmadan hidrosiklon yöntemi ya da elektrokoagülasyon yöntemiyle arıtma işlemi gerçekleştirilebilir. Böylelikle ithal edilen kimyasal maddelerin önüne geçilmiş olunur. Zira bu ayrıştırma yöntemlerinde çöktürücü kimyasalları kullanılması gerekmeyecektir. Ve bu kimyasalların makinelere verdiği korozyon hasarlarının da önüne geçilmiş olunacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz