Sıcak Hava Balonları

0
1244
Sıcak_hava_balonlari

Şehriban Köseoğlu yazdı, May. 15, 2016

Çocukluğumun gözdesi olan uçurtmanın arkadaşlarını (sıcak hava balonları ve zeplinleri) bu yazımızda inceliyoruz.

Kuşlara imrenen insanlar tarih boyunca hep uçmayı hayal etmişlerdi. İlk uçma deneyimi aslında sıcak hava balonları ile olmuştur. Robert Boyle’nin gazlarının farklı ağırlıklarının olduğunu keşfetmesi ile balonun yükseldiğini keşfetti.

Sıcak_hava_balonlari

Doğu Asya’da 2000 yıl önce çocukların yumurta kabuklarının içinde birkaç kuru dalı yakarak uçurdukları anlatılır. 1200’lerde ise Moğol ordusu savaşlarda bir yerleri belirlemek için savaşlarda ejderha şeklindeki sıcak hava balonlarını uçurmuştur. 1800’lü yıllarda ise Montgolfier kardeşler bir torbanın altında saman ve dalları yakarak batının ilk uçan balonunu yapmışlardır.

Batıda çok sonradan keşfedilmesine rağmen balonlarda buhar motorlarının, içten yanmalı motorların, elektrikli motorların kullanımı; hidrojenle dolu gaz torbasının kullanımı hatta şeklinin bile uzun bir yapıda yapılması gibi ufak detaylar eklenerek 100 yılda on adım öne geçmişlerdi.

Her ne kadar ilerlemeler olsa da hatta Napolyon savaşlarında bile kullansa da yeterince hızlı olmadıkları için kullanışlı değillerdi. Almanya ordusunda süvari olan Zeppelin’in gaz torbasına iskelet eklemesi ile zeplinin icadı uçan balonlara saatte 60 km hız kazandırmıştır. Ancak hidrojen hafif olduğu kadar da yanıcı bir gazdı ve bu durum zeplinlerin sonunu getirmiştir.

Günümüzde ise sıcak hava balonları eğlence amaçlı veya atmosferin üst katmanlarını araştırmak için teçhizatları göndermek amaçlı kullanılıyor. Hidrojen yerine helyum gazı kullanılan balonlar genellikle spor gösterilerinde, uçan reklamlarda kullanılıyor.

Tarihi bir köşeye bırakıp gelelim bunların nasıl uçtuklarına.

Sıcak Hava Balonları Nasıl Uçar ?

Sıcak hava gemileri ve balonlar uçabilmek için yer çekimine karşı koymaları gerekir. Isınan hava çok hızlı hareket etmeye ve yayılmaya başlar. Yani etrafındaki soğuk hava balonun içindeki sıcak havadan daha yoğun hale geliyordu ve gökyüzüne havalanıyordu. Balonun içindeki hava soğuyunca tekrar yere iner. Balonun içindeki havayı sadece ısıtarak değil aynı zamanda havadan daha az yoğun (hidrojen, helyum) gazlarla da yükseltebiliriz.

Hava araçlarında yer alan motor ise itki kuvvetiyle yönlendirmeyi yapıyor. Esnek hava gemileri baloncuklarla doldurulur ve baloncuklardan hava boşaltarak veya doldurularak yükselir veya alçalır. Alt kısmında gondol bulunur. gondolun alt kısmında motor ve balonun kuyruk kısmında sabit yön dümenleri bulunur. Esnek olmayan hava gemilerinde farklı olarak bir içiskelet bulunur.

[bs_notification type=”warning”]Warning! Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. İstediğiniz zaman www.sametsahin.com.tr bağlantısını kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz[/bs_notification]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz