Ana SayfaAquariumKafalı Yunus Balığı - Ankara Yunusu

Kafalı Yunus Balığı – Ankara Yunusu

Yunus ciklet balıkları protein ağırlıklı beslenen bir tür ve su standartları normal ciklet (chicled) balıkları standardında ayarlanabilmektedir (ph vb.) Dişileri de erkekleri gibi hörgüç sahibi ( kafa ) olabilirler ve kaliteli besinin bu noktada etkileri büyük olmakla birlikte tavsiyem; Artemia, kan kurdu, toprak solucanı vb. canlılar ile beslemek ya da kaliteli kuru yem ve özel yemler ile büyütmeniz yönündedir.

“Yemlerin kaliteli olması ya da kaliteli malzemelerden yapılmış olması balıkların sağlıklı gelişiminde en önemli faktördür.

Yunus ciklet balıkları heybetli kafa yapıları nedeni ile tercih edilmekte olup, kafalarının büyüklüğüne göre maddi değerleri de artış göstermektedir.
Yeni doğmuş ve 7-8 ay sonrasında kafa yapmaya başlayacak olan balıklarınız eğer kafa yapmaya başlamadıysa bunun birçok faktörü vardır ve bu yazımda genellikle bu faktörlere yüzeysel olarak değineceğim…

Faktörler ( bence ) önem katsayılarına göre aşağıda sıralanmıştır:

  • Genleri ile ilgili,
  • Beslenmeleri ile ilgili,
  • Tankın büyüklüğü ile ilgili,
  • Su kalitesi ile ve suyun sıcaklık standardı ile ilgili gelişimler olumlu ya da olumsuz yönde seyredebilir.

Gen Durumu

Balıkların anne ve babaları kafasız ise yavrularından süper kafalar yapmalarını beklemek elbette imkansız değil fakat düşük bir ihtimaldir. Bu sebeple işimizi kolaylaştırmak için balığımızın ebeveynini görüp sahiplenmekte fayda görüyorum.

Besleme

Etçil beslemek, protein ağırlıklı beslemek balıklarımızın gelişimini olumlu etkilemektedir.

Piyasada tetra pro color ve tetra discus tarzı yemleri balıklarınıza gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Bu yemlerin yerli olanlarını kullanmanızı da ayrıca tavsiye ederim. Yerli malı yurdun malı!

Hazır ve kuru yemlere ilave besin katkısı olması açısından; Yürek, sarımsak, ıspanak, ceviz vb. besinlerden yapacağınız ev yapımı yeminizi haftada 2-3 kez vermeniz ile birlikte standart üstü kafalara ulaşma adına ciddi bir adım daha atmış olacaksınız.

Akvaryum

Tankınızın büyüklüğü bu işte çok önemli ve yavruluktan itibaren balıkları devamlı boylandırma tanklarında muhafaza etmeniz gerekmektedir. Sayalamanız yani diğer bir tabir ile balıkların gelişimlerine göre sınıflandırmanız ve ayrı akvaryumlara almanız elzem (Bu husus ev ortamında çok stabil olmadığı için yunus akvaryumumu bitki / özel tür lepistes akvaryumuna dönüştürme kararı almış bulunmaktayım). Ne kadar büyük tank o kadar heybetli hörgüçler!

Filtrasyon

Ne kadar iyi fiziksel ve biyolojik filtrelenmiş su o derece sağlıklı canlılar demek…Dış filtre kafalı yunus da olmazsa olmaz ve bence yunus için o dahi yeterli değil, kesinlikle sump sistemi yaptırmalısınız! Bu işin erbabı Aytaç Kasım..

Su Kalitesi

Balıklarımızın kafalarının dirliğini koruması ve gelişim sürecini erken tamamlamaması için su şartlarını olabildiğince serin tutmakta fayda var. Optimum derece ile ilgili birçok söylenti olmakla birlikte, bence  19-21 derece aralığında sabit kalabilmeniz en ideal olanıdır.

Evimde bulunan ve bir kısmını Yunusların üstadı ve terbiyecisi Özcan Karagöz, bir kısmını da Kardeşler akvaryum’ dan , akvaristliğe gönül vermiş – işin erbabı Aytaç Kasım ile birlikte özenle seçerek aldığım 2 erkek, 6 dişi yunus kolonime büyük bir zevk ile bakıcılık yaptım. Yunus akvaryumunun karşısına geçmek ve saatlerce hareketlerini gözlemlemek çok farklı. Ben bu türden de almam gerekeni, öğrenmem gerekeni öğrendim. Yukarıda yazdığım maddelerin sonuna aşk ile bakım yapmak, ilgi göstermek kesinlikle eklenmelidir ki ben Özcan Karagöz, Aytaç Kasım ve diğer akvarist uzmanlarında bunu gördüm.

Yunus kolonimi sahiplendirmenin zamanı geldi…Sırada low tech bitki akvaryumu ve özel tür lepistes…

Tecrübelerinizi yorum kısmına yazmanızı rica ederim.

[bs_notification type=”warning”]Warning! Bu sitedeki herhangi bir yazı, resim, makale, haber tamamen Business.Blog by sametsahin.com.tr ‘ ye aittir. İstediğiniz zaman www.sametsahin.com.tr bağlantısını kaynak göstermek şartı ile copy+paste yapabilirsiniz[/bs_notification]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Enjoy this blog? Please spread the word :)

2k
Exit mobile version