Milli Gururumuz YERLİ OTOMOBİL(Prototip) Görücüye Çıktı

0
1385
tübitak yerli oto 2015

Bir babayiğit aradığı ülkemiz, onca babayiğit arasından bir babayiğit çıkaramadı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli aracı tüm kamuoyuna ve dünyaya duyurdu.

Aracın portatif hali tüm dünyaya duyuruldu. Tabiki bunu fırsat bilen ve eli olan beyler, bayanlar yazmaya, çizmeye ve “karalamaya” başladılar. Hatta çok yakınımda bu tarz projelerle ilgilenen bazı genç arkadaşlar dahi bu projeyi eleştirme noktasında çok hevesli gibiydiler. Bana öyle geldi !

Aracı cadillacın üretimden kalkmış versiyonuna benzetipte yerden yere vuranlar mı dersiniz. Seçimlere atıfta bulunup çalışmayı eleştiren mi…

Buradan tüm eleştiri tutkunlarına seslenmek istiyorum. Öncelikle bu projenin milli bir proje olduğunu göz önünde bulundurarak yapıcı eleştiride bulunmaları önemli.

Şu aşamada aracın henüz prototip tasarımı kamuoyuyla paylaşıldı. Prototip demek aracın a dan z ye işlevsel ve görsel olarak tüm aşamalarında sona gelindi demek anlamına gelmiyor. Bunu bilmemiz ve bilinçli olmamız gerekli.

Aracın 3 prototipi sunuldu. Yerli otomobil 3 farklı motor teknolojisi ile geliştiriliyor : Elektrikli araç, Menzili uzatılmış elektrikli araç ve Konvansiyonel araç”. 

Sayın Bakan 2016’da her türlü arazi şartında deneyecekleri 30-40 araç üretmeyi, 2019 sonuna kadar da Türkiye’de bunun seri üretimini başlatmayı hedeflediklerini bildirdi.

Prototipten kasıt aracın şuan için elle tutulur en ilkel modelinin ortaya konması anlamına geliyor.

İleriki dönemlerde aracın mock up tasarımı da bizlerle paylaşılacak. Bu tasarım halinde aracın body görüntüleri endüstriyel ve estetik manada üzerinde kafa yorulmuş şekli ile bize sunulacak. İşte bu evrede biz görsele önem veren arkadaşlar şu yorumu yapabileceğiz: güzel bir design olmuş, özgün bir tasarım olmuş vs…

Ama aracın özellikle konsol tasarımı ve dış görsel tasarımı hakkında yorumlarda bulunmak için şuan gerçekten çok erken.

Kendilerini bu piyasadan gören ve bu saha hakkında detaylı bilgisi olduğunu zanneden bazı genç arkadaşlar, bu projede yer alan beyinleri hiç ama hiç tanımadıklarını beyan ederek, bu projenin tutmayacağına yönelik tatlı-kaprisli eleştirilerini devlete karşı yöneltmişler.

Projeyi tübitağın üstlenmesinin güzel bir adım olduğu kanaatindeyim. Nitekim devletin bu noktada bir çok sivil gruba, üniversite topluluklarına ve gönüllülere fırsat verdiğini yakından takip eden ve bilen bir arkadaşınızım. Buradan şu sonuç ortaya çıkıyor: Söz konusu projeler arasında demek ki devleti tatmin edecek bir çalışma şuana kadar net bir biçimde ortaya konulamadı. Ortaya konulan projeler ve şuan milli olarak tanıtıma giremeyen projeler bu noktada emeklerinin karşılığını alabilmeleri için özveri noktasında çok daha emek harcamalılar.

Ama inançlarını kaybetmemeliler. Zira ülkemiz tek bir yerli markayla yetinemeyecek kadar büyük iç ve dış pazar potansiyeline sahip. Kanaatim çalışmalarına her zamankinden daha fazla sarılmalılar!

En başta söylediğim gibi tek sıkıntılı nokta babayiğit konusu. Tübitak bu projenin ar-ge ayağı. Sonuç itibariyle halen daha bir babayiğit bu proje için gerekli. Belki milli projeler üretmek için uğraş veren ve bu vatana hizmet etme sevdasıyla tutuşan genç arkadaşlar, bu noktada bu projeye destek olabilir.

Yazımın sonunda Bakan Işık’ın proje ile alakalı sözleri bulunuyor. İlgilenmenizi öneririm.

Vatanımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyor, projenin prototip noktasından öteye geçmesini arzuluyorum.

Vesselam…

Yerli Otomobil Ne Zaman Piyasaya Çıkacak ?

Işık şöyle konuştu:

“Bir aksilik olmazsa, Türkiye’nin istikrar yönünde bir problemi olmazsa, projeyi programladığımız şekilde sürdürürsek inanıyoruz ki 2020 yılında artık insanlarımızın tercihine bir Türk markasını da sunmuş olacağız.”

Nerede ve Kim Tarafından Üretilecek ?  

Bakan Işık, “Babayiğit ortaya çıktıktan sonra nerede üreteceğimize birlikte karar veririz, hatta onun tercihine bırakırız. Sonuçta bir kişi riski üstleniyorsa tercihi ona bırakmak gerek. Ama tüm Ar-Ge’nin Gebze’deki TÜBİTAK tesislerinde başladığını söylemek lazım” dedi.